Home » Blog

20 januari 2018

Op de Gooise academie hebben we een nieuw thema. Sneeuwlandschap. Ik ben vast begonnen en heb de eerte opzet gemaakt. Misschien kan ik deze maandag in de les afmaken. Ik kan niet wachten!

 

19 januari 2018

Mijn man maakt basgitaren. Hij heeft er al verschillende gemaakt en ze zijn prachtig. Nu heeft hij gevraagd of ik er een wil schilderen. Hij vindt de kleuren die ik op mijn laatste schilderij heb gebruikt zo mooi, dat wil hij ook op zijn basgitaar!

Het begin was even lastig, hoe beschilder je zo'n mooi instrument? Maar nu begint het toch te komen. Morgen maar even samen in het atelier kijken of ik op de goede weg zit!

17 januari 2018

Hij is af! Nu alleen nog een naam. Op facebook en instagram komen mooie suggesties binnen: belofte, verwondering, schemering, sunrise, dubbel leven, nature of gold.

Iedereen bedankt voor het meedenken!

Ik ga er nog even op kauwen.

 

 

 

14 januari 2018

Ik wilde een logo. Op facebook zag ik een advertentie van ING. Als je een zakelijke rekening bij hen opende, zou een ontwerpstudio een logo voor je maken. Dus ik naar de bank. Kreeg ik een logo thuisgestuurd... Vreselijk.

Nu ben ik getrouwd met Paul en hij is ontwerper.

Zal ik een logo voor je maken vroeg hij. En dat heeft hij gedaan. En ik vind hem zo mooi!! Helmaal zoals ik het bedacht had. Super man! 

13 januari 2018

Vandaag een workshop Dromevanger schilderen gegeven bij Art Supplies het Gooi. Helaas hadden zich twee deelnemers afgemeld, dus hadden we een klein groepje. Ingrid en ik besloten om mee te schilderen, samen aan een dromenvanger te werken. Het was een gezellige dag!

10 januari 2018

Vandaag weer een hele dag in mijn atelier. Ik ga mijn grote schilderij (hier rechts) afmaken en heel lief vragen of iemand hem bij mij thuis wil brengen. Het lijkt me mooi boven de eettafel. Daarna ga ik verder met mijn tweede grote schilderij en natuurlijk oefenen voor mijn les op de Gooise academie.

Maar de dag begint met het aangeven van de BTW, want dat moet ook gebeuren.

9 januari 2018

Waaah gisteren was een spannende dag! Ik had mijn eerste les op de Gooise academie. Mijn leraar is John Konijn. Ik heb al veel geleerd. Leren kijken en tekenen is naast het mengen van kleuren mijn grootste doel. Wat is het moeilijk om goed te kijken! Maar goed, daarom ging ik op les, om het te leren. Dus ego opzij, en gewoon onderaan beginnen en stap voor stap leren. Ik ben blij dat ik de moed heb gevonden om mezelf dit te gunnen.

26694603_1541518792550915_921541242_n.jpg

8 januari 2018

Afgelopen weekend een hele leuke en creatieve workshop gehad; schilder een Buddha. De eerste keer dat we een achtergrond hebben gemaakt door verf te gieten. Dat geeft zo'n mooi kleur effect. Eigenlijk is het al een schilderij op zich!

 

3 januari 2017

Vandaag een geweldige dag in mijn atelier gehad. De hele dag kunnen schilderen en experimenteren. Hoewel het schilderij nog niet af is, ben ik al tevreden over de richting.

1 januari 2018

In de overgang naar het nieuwe jaar, had ik gisteren een hele dag in mijn atelier :)

Ik werk op twee grote doeken en had een geweldige dag waarin ik heb kunnen experimenteren met nieuwe technieken.

In Studio Journey volg ik online lessen om vrij te werken, zonder plan, met wat zich aandient, met wat geuit wil worden. Durf lelijk te zijn is een van de motto's en dat geeft me veel vrijheid.  Spannend op zo'n groot doek, maar ook bevrijdend en heldhaftig.

 

26234785_1532556360113825_1431024915_n.jpg

1 januari 2018!

Gelukkig nieuwjaar!!

Ik wens jullie allemaal een creatief jaar toe. Waarin er ruimte is voor zowel eigenheid als samen zijn.

Ik hoop op een jaar waarin ik mezelf verder kan ontwikkelen op het gebied van schilderen en in persoonlijke groei. Voor mij zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Misschien ga ik op schilderles. Hoe gaat het verder met mijn atelier? Tot hoe lang zal in deze prachtige ruimte kunnen blijven? Wat komt erna?

Verder hoop ik op een mooi evenwicht tussen familie-werk-schilderen-workshops geven.

En op mooie nieuwe schilderijen natuurlijk!

En natuurlijk hoop ik dat 2018 ook voor jullie een goed jaar wordt!

 

 

17 december 2017

Vanmiddag mijn eigen Madonna afgeschilderd.

Het was een lekker rotzooitje in mijn studio, dus ook nog even opgeruimd. Morgen  kan ik weer fris beginnen!

16 december 2017

Vandaag maar 1 aanmelding voor de workshop Madonna. Stiekem is dat wel heerlijk; de hele dag samen geschilderd met Alexandra Buschman. Alex schildert zelf ook, maar had nog nooit met oliekrijt gewerkt. Ze is er net zo verliefd op als ik nu!

13 december 2017

Na een inspirerend congres over onvrijwillige zorg ben ik 's avonds nog even naar mijn atelier gegaan. Op vier papieren vellen gewerkt aan mijn opdracht voor studio journey. Heerlijk!

10 december 2017

Dit weekend weer lekker een workshop in mijn eigen atelier.

Gezellige en creatieve groep. Iedereen enthousiast over de kennismaking met de verschillende materialen. "Dit is echt anders, en heel leuk!" "Heerlijk ontspannend" Positieve reacties dus!  Voor het eerst was er iemand die met zwarte lijnen wilde werken. Ik vind het ook heel mooi geworden, kijk maar:

 

2 december 2017

Vandaag een gezellige workshop Dromenvanger gegeven bij Art Supplies het Gooi. Altijd leuk om samen met Ingrid Vial iedereen een mooie dag te bezorgen. Het is altijd druk in de winkel. Er is hard gewerkt en de resultaten mogen er weer zijn!

25 november 2017

Dat was een heerlijke workshop vandaag. 7 Deelnemers, die in het diepe sprongen. Hier zie je de resultaten voor de lunch en de dromenvangers die af zijn. Wat een geweldige resultaten! Morgen weer een workshop, ik ben benieuwd!

23 november 2017

Tussen het geven van de workshops door probeer ik ook aandacht te hebben voor mijn eigen ontwikkeling als kunstenaar. Ik blijf experimenteren met nieuwe technieken. Op zoek naar middelen om mijn gevoelens uit te drukken.

Wat is mijn eigen handschrift? Hoe breng ik structuur en diepte aan in mijn schilderijen? Wat leeft er in mijn onbewuste?

Het is bevrijdend om met verschillende technieken durven te experimenteren en om een "lelijk" schilderij te mogen maken van jezelf. Ik ben benieuwd waar deze nieuwe weg me heen gaat brengen!

21 november 2017

Afgelopen weekend heb ik twee workshop gegeven: Op zaterdag Ontdek de kunstenaar in jezelf en op zondag de Madonna. Wat hebben we lekker geschilderd. Het was de eerste keer dat ik de workshop Madonna gaf, dus dat vond ik spannend. Gebleken is dat het hard werken is om het in een dag af te krijgen, dus in de toekomst ga ik met een kleiner doek en beeld werken. Het leuke van de workshop ontdek de kunstenaar in jezelf is dat we beginnen met collage. Dat geeft zoveel richting aan het schilderij!

13 november 2017

Gisteren workshop Dromenvanger gegeven in mijn atelier. De tafel was vol: zes deelneemsters. Ik vind het zo grappig dat gedurende de dag deelnemers gaan staan om inkt over hun schilderij te laten lopen, om te drogen of om meer ruimte te hebben voor hun vrije bewegingen.

Soms zetten mensen hun doek op een ezel. Dat kan allemaal

Het was een geweldige dag en de resultaten zijn ook mooi geworden!

4 november 2017

Vandaag was de eerste dag van het landelijke atelierweekend.

Het was een mooie dag. Morgenochtend om 11.00 uur zetten we de deur weer open!

 

30 oktober 2017

Ik ben nog aan het nagenieten vandaag van de workshop Dromenvanger schilderen van dit weekend. Wat was het weer een creatieve en fijne dag!

We hebben heerlijk geschilderd en lekker gelunched.

Wil je ook een keer mee doen? Er is nog plek voor de workshop op 25 november!

Hier wat foto's om een beeld te geven:

 

21 oktober 2017

Deze maand sta ik in de hei&wei!

Gerda Jellema heeft na een interview een prachtig verhaal geschreven over jetpaintingaway.

Ik ben trots en blij.

Hier kun je het hele stuk lezen:

http://www.heienwei.nl/edities/hei&wei498.pdf (pagina 6)

HeienWeiokt2017.jpg

20 oktober 2017

De hele dag in mijn atelier doorgebracht. Hoe heerlijk is dat.

Een begin gemaakt met dit schilderij. Neem er nu even afstand van, morgen kijken hoe verder. Voorlopige titel: de laatste rozen van deze zomer. Mijn vader vertelde dat hij gisteren de laatste roos uit zijn tuin had geplukt. Hij stuurde me een foto van deze roos, die hij bij de foto van mijn moeder had gezet. Hoe lief.

13 oktober 2017

TIjdens de atelierroute heb ik Koekjesbrenger verkocht aan deze lieve mensen. Ze waren er ontzettend blij mee. Op de dag dat ze haar kwamen halen voelde ik me een klein beetje verdrietig. Het schilderij is al twee jaar bij me en ik ga het missen.

Maar niet getreurd, ik heb ondertussen een zusje geschilderd!

Nou wil het geval dat de kopers zich hadden vergist in de maat van het schilderij en hebben het om deze reden weer naar mijn atelier gebracht. Misschien is er iemand anders die er wel plek voor heeft? Ondertussen heb ik twee koekjesbrengers! Ook leuk!

 

De nieuwe workshops voor het najaar van 2017 zijn ingepland! Meer info onder kopje info workshops.

 

De eerste workshop vind plaats op 28 oktober 2017: Dromenvanger schilderen!

Maar er zijn nu ook nieuwe workshops: bijvoorbeeld schilder een Madonna.

Kijk voor meer info op de pagina info workshops en schrijf je gelijk in of via schrijfmariette@yahoo.com

06-38434709

 

 

Madonna.jpg
22291899_1451866474849481_908126394_n-1.jpg

8 oktober 2017

Het is al weer een week geleden, maar ik kan er geen genoeg van krijgen: terugkijken op het geweldige Atielroute weekend van vorige week! Wat was het een feest! Druk (meer dan 500 mensen), gezellig, en succesvol!

 

3 september 2017

Vandaag heb ik samen met mijn dreamteam de opening van mijn (tijdelijke) atelier voorbereid. Kijk nou toch eens, wat een lieve mensen allemaal. De een doet de catering, de ander de marketing, de aankleding en natuurlijk mijn Paul voor het ophangen van de schilderijen. Ik ben een gezegend mens!

11 augustus 2017

Vandaag hebben Dieuwke en Rishi twee schilderijen gekocht voor hun nieuwe huis. Hun enthousiasme voor mijn schilderijen maakt me dankbaar. Wat bijzonder dat deze twee bij jullie een nieuwe plek mochten vinden! Ik hoop dat jullie er nog lang van kunnen genieten.

5 augustus 2017

Vandaag heb ik een nieuwe pagina aangemaakt op deze website: Posters. Je kunt nu ook afdrukken kopen van mijn schilderijen. Ik merk dat er vaak mensen zijn die het hetzelfde schilderij willen, soms ook schilderijen die niet te koop zijn. Daarom heb ik nu afdrukken van hoogwaardige kwaliteit, afgedrukt op halfglanzend papier. Vandaag heb ik ze ingelijst in een aluminiumlijst en ze zijn heel mooi geworden. Kijk op de pagina Posters als je meer wilt weten!

18 juli 2017

Dit schilderij hangt op mijn werk in de gang. Ik krijg er veel leuke reacties op! Fijn om iets van mijn schilderen te integreren in mijn werk als gedragsdeskundige bij Amerpoort. Het hoort inmiddels zo bij me. 

armsopen-1.jpg

12 juli 2017

Mijn tweede nieuwtje is dat ik vanaf vandaag beschikking heb over dit geweldige (tijdelijke) atelier. Het bevind zich op een bijzondere plek in Blaricum nl in het voormalig studiocomplex van Bolland en Bolland! 

Het is een prachtige plek, licht en ruim en ik verwacht hier met plezier te kunnen schilderen. Ook tijdens de atelierroute op 30 sept en 1 okt zullen mijn schilderijen hier te zien zijn! Dan kunnen jullie dus een kijkje nemen in mijn atelier!

12 juli 2017

Vandaag is een bijzondere dag. Er zijn twee belangrijke dingen gebeurd. Allereerst ben ik naar de Kamer van Koophandel geweest om mijn bedrijf Jetpaintingaway en Mariette Bruinsma training en advies in te laten schrijven. Wat een mijlpaal! Zie je hoe blij ik ben?

10 juli 2017

Vooruit. Vooruit. Wat een energie!

Ik blijf experimenteren en verschillende stijlen uitproberen. Vervolgens integreer ik dit weer in mijn eigen werk.

 

Hier in de tuin aan het werk aan de dubbele nautilus. Heerlijk weekend!

 

 

Nautilus1.jpg

1 juni 2017

Ik volg een online class. Paint Mojo van Tracy Vedugo. Een geweldige ervaring. Zij maakt zulke mooie schilderijen, ik wilde altijd al weten hoe ze dat deed. Nu ben ik aan het integreren  wat ik heb geleerd en dat betekent dat ik de komende tijd veel kleine en grotere schilderijen zal maken die voornamelijk met Daeler and Rowney inkt gemaakt zijn. En hertjes, ik wil leren hoe je hertjes schildert!

Hertje-1.jpg
Hazel-1.jpg
Gevangenindroom-1.jpg

1 mei 2017

Vandaag is mijn fotoboek binnen gekomen! Wat is hij mooi geworden! De kleuren zijn intens en het papier en de kaft zijn stevig. Ik heb het gemaakt met Saal-digital.nl. De software is overzichtelijk en wijst zich vanzelf. Ook het uploaden van foto's gaat makkelijk. Je kunt zelf ontwerpen of via een voorgesteld ontwerp beginnen. Maar gaandeweg kun je dan ook nog alles aanpassen. Dat vind ik prettig want ik doe het graag op mijn eigen manier, maar het scheelt tijd als je gebruik kunt maken van formats. Ik heb nu voor glans gekozen, wat op zich prachtig is, maar volgende keer zou ik voor mat kiezen. Helaas is dat wel duurder. 

Reclameworkshop.jpg

25 maart 2017

Vandaag een workshop mixed media gegeven aan deze twee dames. Wat een heerlijke dag! Het zonnetje scheen en we konden buiten lunchen. We hebben allerlei materialen en technieken gebruikt die ze nog niet eerder hadden geprobeerd. Met heel veel ideeën en enthousiasme en natuurlijk een mooi schilderij gingen ze naar huis. Ik ben benieuwd naar vervolg schilderijen!

workshop25maart20172.jpg
workshop25maart2017.jpg

19 maart 2017

Na mijn werk even lekker mijn hoofd leeg maken en de laatste details aanbrengen op mijn grote schilderij. Het werd laat!

15 maart 2017

Het gaat nu snel met mijn grote schilderij. Afgelopen weekend veel tijd om te schilderen. Ze is er bijna.

 

12 maart 2017

Ik ben al een tijdje aan het werk op een groot doek (120 x 100 cm). Prachtige kleuren heb ik, veel geel en bauw (zie onder).

Langzaam ontstaat ze. Het is zoeken naar vorm en betekenis. Ik doe het rustig aan, neem de tijd om te overwegen. Ik heb geen plan, laat me leiden door wat ik zie en ervaar. Laat de verf zijn gang gaan. 

2 maart 2017

Zo. Even tijd voor mezelf. Kliederen voor mij alleen. Spelen als doel op zich, geen verwachtingen van het resultaat. Verf laten lopen, vingerafdrukken maken, water spuiten over inkt en vloeibare verf. En natuurlijk oliekrijtjes!

26 februari 2017

Ik krijg al zo'n lenterig gevoel! En dat geel steekt zo mooi af tegen dat blauw! De tweede laag van dit schilderij is er eentje om vrolijk van te worden.

 

25 februari 2017

Vandaag een groot (120 x 100 cm) nieuw doek gekocht.

Lekker met mijn stencils gespeeld. En met vloeibare verf. Gewoon om er in te komen.

 

20 februari 2017

Vandaag is een lastige dag. Als iemand overlijd die altijd in je leven is geweest dan heb je weer een zekerheid minder. Ook al was er de laatste jaren weinig contact. Het schilderij op mijn ezel riep me vandaag. Geef mij kleur. Breng mij tot leven. Voel mij. Dus daar ging ik!

 

19 februari 2017

Heerlijk met posca's patronen getekend op mijn nieuwste schilderij. Nog niet af genoeg om al te laten zien, maar het komt. Ja jullie zien het goed, die was moet ook nog gedaan ;(

12 februari 2017

Ik ben trots op mijn nieuwe webshop waarin je nu gemakkelijk kunt inschrijven voor mijn nieuwe workshops:

25 februari: mandala

11 maart: dromenvanger

En vanaf nu ook voor kinderen elke woensdagmiddag de mogelijkheid om te komen schilderen, van half 3 tot vier. 

En in ontwikkeling: teambuilding

schilderlesvoorkinderen-1.jpg
IMG_4153-1.jpg
IMG_4151.jpg
IMG_4161.jpg

8 februari 2017

Met collega kunstenaar Soraya Hamming-Willemse heb ik veel gemeen. We doen allebei mixed media en art journaling. Soraya maakt prachtige kunstwerken en vandaag heb ik een vervolg workshop collage journaling bij haar gevolgd. Zie hieronder het resultaat! Inspirerend weer om de stappen van een ander kunstenaar te volgen en te ontdekken wat de overeenkomsten en verschillen zijn. En ondertussen even lekker bijkletsen natuurlijk!

8 februari 2017

Vandaag kreeg ik bericht van Ingrid van Art Supplies het Gooi dat de tweede workshop dromenvanger ook vol zit! 

Dat vond ik leuk om te horen!

Sorayahanden-1.jpg

5 februari 2017

Dit is een detailfoto van mijn boeddha. Het hele schilderij kun je zien op mijn pagina schilderijen. Het was fijn hieraan te werken. Ik kreeg het gevoel van een mozaïek en het was even zoeken naar integratie van voor en achtergrond en van alle losse onderdelen. Volgens mij is het uiteindelijk aardig gelukt. Ik ben er blij mee en ook wel verwonderd dat er met mijn stempeltechniek (vingerafdrukken!) zoiets moois kan ontstaan. Ook vind ik de onderste laag, nog zichtbaar in de boeddha, erg mooi.

 

5 februari 2017

De hand van Fatima is een detail uit het schilderij waar ik nu aan werk. Het staat voor bescherming, steun, geduld en trouw. Ik heb er drie geschilderd, dus voorlopig hopelijk genoeg van dit alles!

 

 

 

handvanfatima.jpg

1 februari 2017

WINNAAR
Wie heeft gratis deelname gewonnen aan de workshop dromenvanger schilderen op zaterdag 11 maart van 10.00 tot 15.00 uur? FRIEDA VAN DEN HOEVEN, gefeliciteerd!

Wil je ook mee doen? Geef je dan snel op, er zijn nog twee plaatsen beschikbaar. Kijk op mijn pagina samen schilderen. 

 

 

dromenvangerleonie-4.jpg

30 januari 2017

Soms val ik van binnen stil en kan ik niet schilderen. Het is een vreemd gevoel van nikserigheid, en het enige dat ik kan doen is wachten tot het overgaat. Meestal gebeurd dat vanzelf, met hulp van mijn liefsten. Dit keer duurde het wel een hele week helaas. Maar zie hier, ik schilder weer! Of hij af is, weet ik nog niet, maar voor nu is het goed. 

 

Woensdag maak ik de winnaar bekend van de workshop dromenvanger schilderen van zaterdag 11 maart!

21 januari 2017

Na een drukke maar leuke week had ik vandaag tijd om zelf te schilderen. Ik had vooral behoefte om mijn hoofd leeg maken. Ik vind het dan fijn om gedachteloos kleur op te brengen, met mijn vingers het liefst. Kleur op kleur. Streep op stip, stip op streep etc. Door dit steeds te herhalen ontstaat er vanzelf een patroon. Het blijken mensen te zijn! Rijen vol met mensen. Geen wonder dat het druk was in mijn hoofd! 

mensen.jpg
Mensendetail.jpg

18 januari 2017

Woohoo! We did it! Wat hebben we heerlijk geschilderd vandaag! Ik vind het toch zo bijzonder hoe ieder toch zijn eigen inbreng heeft, hoe ieder zijn schilderij een andere richting in stuurt. Door de kleuren, de vormen die ingebracht worden, de gelaagdheid. Aan mij om te gidsen, van wat er versterkt kan worden tot het maken van onverwachte en nieuwe keuzes en uitproberen van nieuw materiaal. Mooi vond ik dat Jeanine, Marlen en Marieke open stonden voor het avontuur, genoten van het verfen en durfde om het schilderij te laten ontstaan. 

Dat smaakt naar meer: zaterdag 11 maart 2017 is de volgende workshop. 

18 januari 2017

Vandaag is het eindelijk zo ver. Ik geef mijn workshop dromenvanger schilderen voor de eerste keer bij mij thuis. Ik heb er zo'n zin in. Stiekem vind ik het wel een beetje spannend. Vriendinnen sturen in de vroegte al berichtjes om succes te wensen. Dat helpt! Zij hebben al met mij geschilderd en weten hoe het gaat. Het komt altijd goed en ik vertrouw op het proces en dan komt het resultaat vanzelf!

15 januari 2017

Vandaag hebben Leonie en ik verder gewerkt aan onze dromenvangers. Mijn doek was kleiner, dus is hij af gekomen, zie rechts het resultaat. Die van Leonie is bijna af. Hieronder zie je haar met een sjabloon glazen parels aanbrengen. Woensdag is mijn workshop dromenvangers. Ik heb er zin in!

14 januari 2017

Ik heb hele lieve buren. Ze houden van koken en lekker eten. Regelmatig komen ze iets lekkers brengen. Cakjes, toetjes, of appels van de boom. Ze houden ook allebei van schilderen. Dus dat doen we ze af en toe bij mij. Gisteren hadden we de hele dag voor onszelf. Ze wilde een dromenvanger schilderen, dus aan de slag! Merel weet heel goed wat ze wil, en is al halverwege als wij nog moeten beginnen. Maar ja, misschien moeten we dan ook iets minder kletsen tussendoor! Leonie kon haar draai eerst niet vinden, maar met doorzetten kwam het schilderij ineens in een stroomversnelling. De dromenvanger van Merel kwam af, maar Leonie komt hem morgen nog afmaken. Ik heb er al weer zin in. 

8 januari 2016

Aan de kerstvakantie kwam door werk onverwachts snel een eind. Ik was nog maar net aan dit schilderij begonnen. In Haarlem nieuwe stencils gekocht, dus kon ik eens even lekker mixed media-en. In Haarlem zijn we ook in het Dolhuis geweest, waar een indrukwekkende tentoonstelling over waanzin is. Hier kreeg ik het idee voor dit schilderij. Ken je dat gevoel dat je soms twee kanten hebt? Een sterke, krachtige en een jongere kwetsbare kant? Soms voel ik me wel eens twee. Ik kan behoorlijk krachtig, maar ook behoorlijk kwetsbaar zijn. En soms wil de integratie van deze twee niet helemaal lukken. Schilderen helpt me altijd om deze twee kanten bij elkaar te brengen. Het is wat het schilderen me het meeste brengt. In de tentoonstelling kwam trouwens nadrukkelijk naar voren dat veel mensen in de kunst een vorm vinden waarin ze zich heel kunnen voelen. Er was zelfs een levensgrote foto van Vincent van Gogh met een palet in zijn handen. Bijbehorende quote: Alleen als ik aan mijn ezel sta voel ik iets van het leven". Mooi gedaan. Wil je het hele schilderij zien, kijk dan even op mijn schilderijen pagina.

 

31 december 2016

Mijn laatste schilderij van 2016!
Het jaar waarin ik in het Kunstcafe van Blaricum over mijn schilderijen mocht vertellen, van klein naar grote doeken ging, van hout naar canvas, mee deed aan de atelierroute, mijn schilderijen mocht exposeren bij Artihair, waarin ik verschillende online cursussen volgde en ook zelf workshops begon te geven. Het jaar waarin ik voor het eerst visitekaartjes liet drukken en moest herdrukken, en ook deze website bouwde (300 bezoekers in een half jaar!). Met zo veel mensen heb ik samen geschilderd! Ik zeg 2016 was een goed jaar!

dromenvangergroot.jpg

30 december 2016

Het voordeel van vakantie is dat je tijd hebt om iets nieuws te proberen. Ik ben vandaag begonnen met zentangle. Leuk hoor. Maar ik krijg er wel kramp in mijn vingers van. Ik ben het niet meer gewend om zo lang achter elkaar te tekenen! Het is een tijdrovende klus, maar leuk om te doen en het maakt mijn hoofd leeg. Deze mandala is onderdeel van een groot schilderij. Morgen meer details!

zentanglegeel.jpg

28 december 2016

Soms moet je gewoon je gevoel volgen en in het diepe springen... 

En dat heb ik net gedaan. Ik heb me ingeschreven voor The Colorfield Performance CH 2018!

The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor de grote Land- Art projecten, waarin Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Het idee hierachter is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele bijdragen samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid. Daardoor is het mogelijk grote kunstwerken te creëren, die een krachtige markering in het landschap vormen. 

Alleen kleur gebruiken, geen zwart. Op mijn lijf geschreven toch?

Voor meer informatie zie link:

http://www.dirkhakze.com/projecten/the-colorfield-performance-ch-2018.html

  

CH2018.jpg

19 december 2016

Mooi hoe dit schilderij eindelijk vorm heeft gekregen. Na vier pogingen (ja jullie denken vast dat ik elke keer een ander schilderij maak, maar ik schilder net zo lang op hetzelfde schilderij tot ik tevreden ben) ben ik heel blij met dit schilderij. Ik vind het jammer dat op de foto niet helemaal overkomt hoe kleurig hij is. Maar ja, kom gerust in het echt kijken. Hier onder nog wat details. En oja, nog een titel bedenken. Ik heb echt nog geen idee. Voorlopig heet het daarom Untitled. Mijn jongste zoon vind dat ik mooie paardenbloemen heb geschilderd en mijn man zei halverwege het schilderij: je hebt de zomer geschilderd :).

18 december 2016

Vandaag opnieuw begonnen met het grote schilderij. Lekker cirkels en strepen getrokken, verf laten lopen over het schilderij. Om een begin te maken en als eerste laag die door zal schijnen in het vervolg van het schilderij. Variatie is hierin belangrijk, maar ook ritme. Ik vind dit altijd de leukste fase van het schilderij. 

12 december 2016

Loslaten. 

Soms moet je iets loslaten dat niet helemaal past.

Zodat er nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Elke laag verteld mee aan het verhaal van dit schilderij 

en zal doorschijnen in de volgende lagen.

Nieuwe kleuren en vormen zullen het doek vullen.  

Dag Libellen!

 

 

oververven.jpg

12 december 2016

En nu is hij af! Sommigen vragen mij of een sjabloon heb gebruikt voor de dromenvanger, maar dat is niet zo. Ik heb het vanuit het midden opgebouwd, met een passer en hulplijnen. Het lijkt moeilijker dan het is, echt. Lang leve de witte posca pen. Ook heb ik voor de kleinere cirkels handgeschept papier gebruikt. en voor de veren oliekrijt en inkt.

 

11 december 2016

Ter voorbereiding van mijn workshop ben ik in de ban van mandala's en dromenvangers geraakt. Wat is dit leuk om te doen! Echt iets voor mij. En dat wit steekt zo mooi af tegen al die kleurige cirkels! Morgen nog even verder, na yoga.

 

 

 

dromenvangerwit.jpg

11 december 2016

Vandaag een doek gepakt waar iets op stond dat ik zelf niet mooi vond. Lekkere dikke laag gesso erover heen en dan kan ik weer aan de slag. Ik had vandaag klaarblijk zin in cirkels, want schilder ze al de hele ochtend. Wat vind ik deze fase van het schilderij toch leuk. Al die lagen verf over elkaar en dan kijken hoe kleuren mengen, lopen, druppelen en wel of niet mooi bij elkaar staan. Ik raak er door geïnspireerd en het helpt me om losser te worden en meer te durven. De verf spreekt een eigen taal. Ik hoef er alleen maar open voor te staan. Dat lijkt makkelijk, en soms is het dat ook. Maar soms ook niet. Soms voel ik me leeg en heb ik helemaal geen contact met mezelf. Dan kan ik ook niet in een flow komen om te schilderen. Ik voel me dan kritisch en durf niet te beginnen. Niets is goed genoeg. Het helpt me dan om te spelen met de verf, zoals vandaag. De verf zelf te laten spreken. Gaandeweg krijg ik dan mijn vertrouwen weer terug. Belangrijk hierbij is om niet te veel na te denken, gewoon te beginnen. Een streep vloeibare verf op het doek en nat spuiten. Huppekee!

10 december 2016

Gisteravond op Facebook een workshop dromenvanger schilderen aangekondigd en vanmorgen al meteen aanmeldingen! Daar word ik blij van! Woensdag 18 januari, van 10.00 uur tot 13.00 uur. Kosten: 50 euro, inclusief materiaal. Er zijn nog drie plekken over, meld je dus snel aan!

7 december 2016

De hele dag schilderen vandaag. Heerlijk. De dame hiernaast heb ik even weggezet, na met inkt kleur aangebracht te hebben en nog wat details toegevoegd te hebben. Ik ben redelijk tevreden. Het was al weer een paar maanden geleden dat ik een gezicht had geschilderd. Volgens mij moet ik nog eens een keer naar de ogen kijken.  

6 december 2016

Vandaag lekker een paar uurtjes kunnen schilderen. Ze wordt al wat menselijker. Morgen nog eens kijken. Ik verheug me op nog een paar uurtjes schilderen en dan zullen we zien hoe het verder gaat. Misschien begin ik wel aan een nieuw schilderij, ik heb nog een een groot doek staan..:)

 

IMG_3922.jpg

4 december 2015

Vandaag lekker alle tijd om mijn nieuwe ezel uit te proberen. Ook wat nieuwe verf gekocht, dus er kan weer geschilderd worden! 

IMG_3912.jpg

3 december 2016

Ik heb de liefste man van de hele wereld. Omdat ik de laatste tijd mijn schilderijen aan de muur hing en er dan nog wel eens kleur op de muur kwam, heeft hij een ezel voor mij gemaakt. Een hele mooie en grote, waar ik al mijn schilderijen op kan zetten. Geweldig he! 

IMG_3898.jpg
IMG_3906.jpg

30 november 2016

Wauw wat ben ik trots! vanaf vandaag tot februari 2017 hangen mijn schilderijen bij Arti Hair in Huizen. Een plek waar ik al jaren kom om mijn haar te knippen. De warmte die de kappers uitstralen in het contact past goed bij de sfeer van mijn schilderijen. Bij het ophangen vanmorgen kreeg ik al meteen leuke reacties van klanten. Natuurlijk zijn de schilderijen ook te koop. 

IMG_3867-1.jpg
IMG_38681-1.jpg
IMG_3859.jpg

28 november 2016

Griep.. staat tussen mij en het schilderen in. Gelukkig begin ik me langzaam weer beter te voelen!

 

 

21 november 2016

Vandaag een samen schilderen, mixed media workshop gegeven aan Ingrid Vial van Art supplies het Gooi. Elke keer als ik bij haar in de winkel kom laat ik haar mijn laatste werk zien en vertel ik hoe ik het heb gemaakt. Met een kopje koffie erbij natuurlijk, want ze is super gastvrij. "Ik kom ook een keertje bij je schilderen" zei ze, "dan snap ik het beter". Vandaag heeft ze de hele dag bij en met me geschilderd. Het ging heel lekker en was ook gezellig. Ingrid had het geweldige idee om toe te werken naar een dromenvanger. Hij is heel mooi geworden. Die van haar nog mooier dan de mijne!

 

 

IMG_3834.jpg

17 november 2016

Als het schilderij aan de muur hangt kan ik er beter bij. Dat ik af en toe de muur mee schilder neem ik voor lief. Voor mijn huisgenoten is het minder leuk dat alles onder de verf zit. De laatste fase van het schilderij is denk ik aangebroken. hoe integreer ik de voor- en achtergrond?

IMG_3801.jpg

16 november 2016

Hoewel ik helemaal weg was van het patroon van de mais, en ik het moeilijk vond om afscheid te nemen van het Toscaanse landschap, vond ik het gehele schilderij te donker. Ik had zo'n behoefte om licht toe te voegen. Daarom heb ik opnieuw besloten het schilderij een kwart slag te draaien en een nieuwe weg in te slaan. Deze vorm vind ik mooi en doet mij denken aan vrouwelijke kracht, intuïtie en vruchtbaarheid. Ik ben blij dat ik zoveel ruimte voel om te groeien in het schilderen en dat het tot verbinding leidt met zoveel mensen om mij heen. 

 

 

 

groot3lente.jpg

15 november 2016

Dit schilderij heeft inderdaad een andere wending genomen vandaag. Van beneden naar boven: ik zag een engel staan in het schilderij, of een Maria, met baby. Met krijt heb ik verduidelijkt wat ik zag en daarna met verf en inkt geaccentueerd. Hoewel het beeld wel mooi was, vond ik de engel te groot en zag ik te weinig aanknopingspunten in de rest van het schilderij. Daarom heb ik over het hele schilderij mais gerold, zie post hieronder. Daarna heb ik het schilderij een kwartslag gedraaid en heb met kwast, paletmes en hout ritmes gemaakt. Ineens moest ik denken aan een Toscaans landschap. Zie je die mooi cipressen staan? 

Ik denk dat ik dit verder uit zou kunnen werken. Zie je rechts in het paars een vrouw staan?

 

 

 

 

groot36.jpg
groot3metmaisallover.jpg

15 november 2016

Mais door de verf gerold geeft een prachtig patroon heb ik ontdekt. Vond het zo mooi dat ik het hele schilderij er mee bedekt heb. Ben benieuwd hoe ik vanuit hier weer verder ga. 

mais.jpg
groot3cirkels.jpg
groot3drogen1.jpg

14 november 2016

Wauw, een te gekke en intensieve schilderdag achter de rug! Vandaag kwam collega kunstenaar Soraya Hamming-Willems bij me langs om het intuïtieve schilderproces uit te proberen. Terwijl ik haar de stappen uitlegde, heb ik aan mijn eigen schilderij gewerkt. Omdat er te weinig plek aan tafel was heb ik op de grond gewerkt. Nu ben ik stijf! Vanavond en morgen kan ik nog verder werken. Ik denk wel dat ik een andere weg wil inslaan met dit schilderij. 

 

soraya.jpg

13 november 2016

Vandaag uitgewisseld met collega kunstenaar Marja Ormeling, ook uit Blaricum. Elkaars schilderijen bekeken, manier van werken en materialen besproken. 

Inspirerend! Ik kreeg natuurlijk meteen zin om aan mijn nieuwe grote schilderij te beginnen. Eerste laag zit er op. 

 

groot3detail1.jpg

8 november 2016

De website is vernieuwd! Vinden jullie hem niet mooi geworden? Ik voel me trots en tevreden. Eigenwijze Saskia heeft me geholpen. Dank je wel lieve vriendin!

Ik heb een pagina toegevoegd waarop jullie kunnen lezen over intuitief schilderen en ook eentje waar je kunt opzoeken waar mijn schilderijen te zien zijn. Ik hoor graag wat jullie er van vinden, en of jullie nog verbeteringen zien. 

 

 

 

 

6 november 2016

Vandaag heb ik het grootste gedeelte van de dag nagedacht over de betekenis van dit schilderij. Wat zie ik er in? Wat wilde zich uitdrukken? Ik heb klassieke muziek opgezet en ben voor het schilderij gaan zitten. Wat er in me op kwam was dat de man onderweg is. Voor een avondwandeling, of naar een verandering. Ook heeft hij deze grote maan voor zich, die zijn eigen innerlijk zou kunnen weerspiegelen, of een toegang zou kunnen zijn naar een andere wereld, een nieuw perspectief. Het gaat dus over reizen, over in verandering zijn, een verandering die zich al heeft aangediend. Hij staat er bij en kijkt er naar. Twijfelt. Zal hij mee gaan en vertrouwen? 

Misschien zie jij er wel iets heel anders in!

 

Mislukt.

De rest van de dag heb ik gewerkt aan de voorbereidingen voor een nieuw schilderij. Ik was laatst op mijn werk en daar wilde ze een groot schilderij van Ikea in een ijzeren lijst weggooien. Geef maar aan mij zei ik, ik schilder er wel over heen. Twee lagen primer aan de voorkant en achterkant aangebracht. Steeds gewacht tot het droog was. Na het eten wilde ik er aan beginnen. De eerste laag verf aangebracht. Ik zag al meteen dat het niet goed ging, maar wilde toch doorzetten. Helaas: zodra ik er met mijn potlood over heen ging liet de hele laag primer en verf los. AAAARGH! Zonde hoor. Toch in de prullenbak ermee. 

 

 

5 november 2016

Weer een volgende stap in het schilderij met de man en de maan. Ik wilde het spannender maken. Het sprak nog niet echt tot me. Bijna had ik er helemaal over heen geschilderd. Gelukkig bedacht ik me dat ik zou kunnen beginnen met de maan een intensere kleur te geven. Daarna kwam ik vanzelf weer op andere ideeën. Meer contrast, meer rood en geel in de rest van het schilderij. Tegelijkertijd het blauw evenwichtiger over het schilderij verspreiden, dus ook over de man. Ik ga het nu een nachtje laten staan en morgen bekijken of er nog meer toegevoegd kan worden of dat het goed is zo. I will let you know.

 

 

4 november 2016

Na drie dagen werken en een dag in de studio van een collega doorgebracht te hebben, kon ik vanavond verder werken aan mijn schilderij. Voor jullie heb ik wat details op de foto gezet. Grotere foto's volgen binnenkort. 

 

groot3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sothejourneybegins-1.jpg
mislukt2-1.jpg
maanmetmaan-2.jpg
detailmaan2-1.jpg
detailmaan3-1.jpg

11 november 2016

Terwijl de verf droogt, even een berichtje over dit nieuwe schilderij. Dit is het tweede grote schilderij (1 bij 1 m). Ook hier heb ik de intuïtieve methode toegepast. Onverwacht ontstond er iemand, voor mijn gevoel een man in het midden van het schilderij. Ik probeer uit te vinden wie hij is, en wat hij me wil vertellen. Ik denk dat het avond of nacht is en hij kijkt opzij, ik weet alleen nog niet waar naar. We shall see...

 

 

 

30 oktober 2016

Ik ben verliefd geworden op mijn eigen schilderij! In het echt zijn de kleuren nog veeel mooier dan hier op de foto. Wat een geweldig proces is dit. Ik weet nog niet of hij af is, maar vandaag ga ik er verder van genieten. Het straalt zoveel energie uit! Ik zal kijken of ik nog een betere foto kan maken, zodat jullie het ook kunnen zien!

 

IMG_3638-2.jpg
detailmaan-1.jpg
maan-1.jpg
IMG_3633-1.jpg
detail3-2.jpg

29 oktober 2016

Vandaag was er weinig tijd om te schilderen, maar genoeg om een nieuwe fase te beginnen in een van de grote schilderijen. Door vormen die me aanspreken te accentueren en door mijn favoriete kleuren toe te voegen voelt het alsof het al meer van mezelf wordt. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om te weten wat de volgende stap is. Hoe meer ik heb wat ik mooi vind, hoe moeilijker ik het vind om het weer los te laten voor iets anders. Ik blijf er maar op vertrouwen dat het schilderij zich gaande weg ontvouwt. Naar mijn idee zijn er nog veel lagen te gaan. 

detail1-2.jpg
grootfase3-1.jpg

26 oktober 2016

Ik houd van intuïtief schilderen. Dat betekent letterlijk vertrouwen op je intuïtie. Zonder plan aan het schilderij beginnen en op zoek gaan naar het schilderij dat zich gaandeweg ontvouwt. Het vraagt goed naar jezelf luisteren. Waar wordt je blij van? In welke kleur heb je zin? Welke bewegingen wil je maken? Ik heb online bij mixed media artiesten lessen gevolgd, die intuïtief te werk gaan. Ik ben begonnen bij Julliette Crane. Daarna heb ik me verdiept in het werk van Tracy Verdugo. Op dit moment ben ik geïnteresseerd in het werk van FLora Bowley. Ik heb haar boek gekocht en probeer nu haar stijl uit. Mijn zoon van 17 reageert er enthousiast op. 

Je begint met het maken van allerlei verschillende "marks" op het doek. Strepen, stippen, cirkels, met je handen, kwast of paletmes.

grootfase1b-1.jpg
boekflorabowley-1.jpg
grootfase1a-1.jpg

Daarna breng je steeds meer kleur en vorm aan. Je kijkt naar wat er ontstaat en werkt daar verder mee. Soms gooi je ineens het roer om. Door bijvoorbeeld een hele andere kleur te gebruiken of door stukken weer wit te maken. Hoe het verder gaat? Dat weet ik dus niet.. ik zal het zien!

grootfase2a-1.jpg
grootfase2b-1.jpg

23 oktober 2016

Dit weekend heb ik voor het eerst twee schilderijen in epoxy hars gegoten. Wat een geweldige ervaring! 

Je bestelt de epoxy online en deze wordt in twee flessen bij je thuis geleverd. De hars zelf, en een hardener. Je moet ze in de juiste samenstelling mengen en dan roeren en roeren. Vervolgens giet je het over je schilderij. Met een brander ga je over het schilderij, waardoor de luchtbellen er uit gaan. Afdekken en 24 uur wachten. Het resultaat is een verbluffend glanzende laag. Het lijkt net over er water op ligt.

 Nu moet ik wel zeggen dat het ene schilderij beter gelukt is dan het andere. Bij het grote schilderij heeft de epoxy zich op sommige plekken aan de rand wat teruggetrokken en is het schilderij gelig uitgeslagen. Wat ook wel weer een onverwacht mooi effect heeft. Ws heeft de verf of de inkt die ik heb aangebracht gereageerd met de epoxy. Interessant is dat bij het kleine schilderij dit helemaal niet gebeurd is!

Hiernaast foto's van het proces en hieronder van het resultaat!

resultaatepoxyklein-2.jpg
kleinepoxy-1.jpg
jetepoxy-1.jpg
paulepoxy-2.jpg
onderwaterepoxy-2.jpg

Klik hier om een tekst te typen.