31 december 2020

De laatste dag van het jaar alweer. Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling!

27 december 2020

Midden in de Kerstvakantie. Eindelijk vrije tijd in mijn atelier. Heerlijk. Alles van me af geschilderd op dit canvas. 120 x 120 cm, olieverf op canvas

22 december 2020

Begin van de Kerstvakantie. Eerst nog even verder werken aan schilderijen van de Gooise Academie.

7 december 2020

Zo is ie geworden! Ik ben er blij mee, herken Vincent er in. 

4 december 2020

De eerste les portret tekenen vandaag op de Gooise academie. Dit portret van onze oudste zoon vraagt nog wel wat werk, maar ik ben blij dat er al herkenbare trekken inzitten. Vooral zijn ogen. Wat is het toch moeilijk om goed te kijken! Maar wel heerlijk om te schilderen. 

2 december 2020

In het Kinderatelier hebben we een groepsfoto gemaakt en deze vervolgens getekend. Jammer dat Yvette er niet was!

29 november 2020

Dit weekend lekker veel in ons atelier geweest, samen met Paul. Hij pottenbakken en ik schilderen. Aan mijn bos serie gewerkt. Van het lelijke bos ben ik nu overgestapt naar het idee om dat wat ik fijn vindt aan het bos weer te geven op het doek. De kleuren, het beukenbos, de troost, het dwalen. Rechts: olie op canvas, 50 x 70 cm

 

27 november 2020

De laatste les over het bos deze week op de Gooise Academie. Ik heb mijn boom meegenomen, want de vorige versie past niet meer bij hoe ik me voel. Transformatie heet het schilderij nu. Het rechterschilderij bestaat dus niet meer. Sommige van mijn medecursisten vonden het zonde, maar ik word veel blijer van het schilderij zoals het nu is. Het klopt beter bij hoe ik me nu voel. 

Olie op canvas, 80 x 100 cm

20 november 2020

Ja vandaag mocht ik weer naar de Gooise Academie!

Op de ezel mijn beukenbos, en mijn grote boom. Weer een stapje verder gekomen!

19 november 2020

Voor de verloskundigen van Baby2be, onder leiding van Judith Govers, mocht ik een gezellige teammiddag verzorgen. De creatieve verloskundigen gingen aan de slag met verf, pasta en sjablonen, inkt, poscastiften en glitters. Zonder enige schilderervaring, maar omdat ze stap voor stap werden meegenomen in het proces gingen ze allemaal met een prachtig schilderij naar huis! Een heerlijke middag.

7 november 2020

Dit weekend was de workshop intuïtief schilderen met olieverf. In hele kleine groepjes hebben we gewerkt aan een intuïtief schilderij. We hebben eerst aandacht besteed aan mengen en mediums. En toen geoefend om het materiaal te leren kennen en om te proberen een echt lelijk schilderij te maken. Dat is nog best moeilijk. Iedereen ging met een mooi schilderij naar huis.

6 november 2020

Jammer jammer, geen Gooise Academie vandaag vanwege de maatregelen. Dan maar in mijn eigen atelier aan de slag.

16 oktober 2020

Ivm corona maatregelen zullen we de komende weken in kleine groepjes werken. Mijn atelier is groot genoeg om veilig met elkaar te kunnen schilderen. Er wordt extra schoongemaakt. Belangrijkste regel: heb je klachten: blijf thuis!

Tijdens de workshops blijven de deelnemers zo veel mogelijk op hun plaats zitten. 

 

30 oktober 2020

Model tekenen op de Gooise Academie!

14 oktober 2020

De lessen op de Gooise Academie kunnen nog steeds doorgaan, godzijdank! Model tekenen, mengen en bossen tekenen. Ik geniet elke week!

23 september 2020

Vandaag kregen de kinderen in het Kinder Atelier les van meester Paul de Kruif. Hij leerde hen om vogels te tekenen. De kinderen vonden het super leuk. Dat gaan we vaker doen!

18 september 2020

Jaah vandaag mocht ik weer naar de Gooise Academie! Zo fijn om iedereen weer te zien en om te kunnen schilderen aan de hand van een opdracht van John. 

16 september 2020

Het was een zonnig Kinder Atelier, dus trokken we weer het bos in! Wat is dat toch heerlijk, schilderen te midden van de bomen.

11 september 2020

Door allerlei omstandigheden heb ik al weken niet zelf geschilderd. Deze week kwam het er toch even van. Heerlijk weer! Olieverf met coldwax.

Vanmiddag zou ook de Gooise academie weer beginnen, maar helaas vanwege corona valt de eerste les al weer uit :(

 

8 augustus 2020

De workshop alcohol inkt was ondanks de warmte een succes! Met ijs en koud water hebben we een heerlijke middag gehad! En mooie schilderijtjes gemaakt natuurlijk! Wil jij dit ook? 5 september is de volgende!

7 augustus 2020

Het zit erop. Drie weken vakantie. Wat hebben we hard gewerkt! Schoonmaken, schilderen, opruimen, opnieuw inrichten. Met als hoogtepunt voor mij dit mooie behang, van mijn eigen schilderij. Wat zijn we toch een goed team Paul de Kruif! Nu weer aan de slag, bereikbaarheidsdienst en workshop geven. Kom maar op!

15 juli 2020

Gisteravond nog even lekker geschilderd na mijn werk. Ik heb dit weekend een hele mooie ketting gekregen die nog van mijn oma is geweest. Dit bracht me bij mijn familiegeschiedenis en voelde ze even heel dichtbij. Het schilderij is heel mooi geworden, jammer dat de kleuren niet goed op de foto komen. Ik wilde dat jullie het in het echt konden zien.

11 juli 2020

Workshop alcohol inkt! Het werd intuïtief blazen met inkt op alcohol basis. Het was een feestje. Dank aan de deelnemers voor een hele geslaagde middag. De volgende zijn op 8 aug en 5 sept. Geef je snel op en maak ook zoiets moois!

9 juli 2020

Het is verslavend, om steeds opnieuw te opnieuw te ontdekken wat er in me leeft, welk beeld er gezien wil worden. Na het werk nog gauw even aan de slag met inkt. 

6 juli 2020

Vorige week heb ik deelgenomen aan de 5 daagse online masterclass Intuïtief portret tekenen van Yvon van Bergen. Het bracht me een beetje terug naar mijn begin periode, waarin ik veel intuïtieve portretten schilderde. Met een hoop nieuwe ervaringen ondertussen, ik kan niet wachten om alles aan elkaar te verbinden!

3 juli 2020

Vandaag mocht ik de workshop Intuïtief schilderen met olieverf geven. Uitleg over intuïtief schilderen, kennismaken met het materiaal en de verschillende mediums, en het leggen van een onder structuur. Ik gebruik dit dagelijks als ik schilder en ik vind het geweldig om anderen dit ook te laten ervaren. Het was een top middag!

28 juni 2020

Mijn atelier wordt steeds meer van mij. Mijn schilderijen tegen de muren. Het is om trots van te worden. Ouder werk opgeruimd, tijd voor het werk van de afgelopen anderhalf jaar. Onderzoek naar mijn onbewuste, naar gevoelens en vorm.

14 juni 2020

Al heel lang wilde ik de zwaluw muur schilderen in ons dorp Blaricum. Eindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken om in de open lucht, zichtbaar voor iedereen en vooral voor wandelaars een poging te wagen. Heerlijk hoor, die wind door m'n haren. En leuke reacties!

1 juni 2020

Vandaag is het tweede Pinksterdag. Voor het eerst sinds enige tijd ging ik weer schilderen in mijn atelier. Voor ik een nieuwe weg kan inslaan heb ik soms even wat ruimte nodig om het juiste gevoel te vinden. Ik dacht aan liefde, mildheid en vertrouwen bij het schilderen van deze doeken.

24 mei 2020

Afgelopen vrijdag hebben we op de Trappenberg het jaar van de Gooise Academie afgesloten. We presenteerde ons werk aan elkaar en aan de meester: John Konijn. Ik werd helemaal enthousiast en geïnspireerd van het mooie werk van mijn collega's! Maar het was ook heel voelbaar wat mijn weg is, en ik kon het niet wachten om weer aan de slag te gaan. En zie hier mijn vierluik, olieverf op papier met inkt.

3 mei 2020

De opdracht van John Konijn van de Gooise Academie was deze week: schilder bloemen. Ik heb er mijn eigen interpretatie aangegeven, want ik had behoefte om intuïtief te werken. Na al die portretten schilderen. Misschien heeft het met bloemen niet zo veel te maken, maar ik ben blij met de kleuren en de diepte van deze twee schilderijen. Olieverf op papier. 

2 mei 2020

Dagen heb ik gewerkt aan het portret van mijn analitica. Het lukte me maar niet om haar "te vangen". Uiteindelijk besloot ik er overheen te schilderen. Dat geeft ontzettend veel voldoening. Grappig genoeg zie je haar portret er toch nog door heen. Beter zo.

 

27 april 2020

Vanuit de Gooise Academie kwam de opdracht voor een zelfportret. Wat is dat moeilijk zeg! Dit is mijn derde poging, en nu ga ik even een portret van iemand anders schilderen :)

Vanuit de psychoanalyse is een zelfportret natuurlijk ook een interessant gegeven. Hoe zie ik er eigenlijk uit?Wat kenmerkt mij? Schilder je wat je aan de buitenkant ziet of wat je aan de binnenkant voelt? 

18 april 2020

Vandaag kwam fotograaf Marius Hilles Ris Lambers langs in de Kunststudio om foto's te maken voor zijn bijzondere project. Hij fotografeert -door het raam- en legt daarmee het Gooi vast tijdens de lockdown.

Ik mocht net als (en dankzij) mijn buurvrouw Marlen van Dop, van Keramiek Atelier Blaricum, op de foto.

14 april 2020

Psychoanalyse kan in deze tijden ook niet op de gewone manier doorgaan. Nadat het een week heeft stil gelegen hebben we nu een nieuwe manier gevonden: analyse over de telefoon!. Hier een nieuw zelfportret van mij, als oefening voor de Gooise Academie. Tijdens de analyse.

9 april 2020

De Gooise Academie is voor de rest van het haar gesloten. Docenten geven vanuit huis opdrachten. Deze week gaf John Konijn ons de opdracht om een zelfportret te maken. Wat is dat moeilijk!. Dit is mijn derde poging, en hoewel verre van perfect, kan hij er toch mee door. Verleidelijk om er verder aan te werken, nu ik er afstand van heb genomen. Maar het is ook een uitdaging om eerdere pogingen te laten bestaan. Zo is zichtbaarder hoe het zich ontwikkelt.

 

27 maart 2020

Vandaag was er veel te voelen. Het is zo fijn om dit van me af te kunnen schilderen!

Ik heb ooit een filmpje gezien van Nancy Hillis, die ik zeer bewonder en veel van leer. In dit filmpje schilderde zij met een bezem op een heel groot vel papier dat op de grond lag. Ik had geen groot vel papier voor handen, maar heb er vier aan elkaar geplakt.

Zo op afstand van je werk schilderen geeft kracht, je kunt grote bewegingen maken die vrij voelen en daarna met aandacht kiezen wat je wil houden of overschilderen. Super leuk om te doen!

In deze onrustige en ontwrichtende tijden is mijn atelier een punt van rust. Een plek om naar toe te gaan en al die gevoelens van mij af te schilderen en schrijven. Soms, zoals in het schilderij hiernaast een combinatie ervan. Het helpt. Ik hoop dat anderen ook een manier hebben om weer zen te worden in deze toch wat vreemde tijd.

18 maart 2020

Doe je mee?

Vandaag een thuis opdracht waar alle kinderen aan mee kunnen doen: Schilder/teken je slaapkamer, of een voorwerp uit je slaapkamer. Je mag zelf weten of je het met potlood doet, met stiften of met verf. Vraag je papa of mama om je tekening onder het bericht op Facebook te plaatsen, dan kunnen we allemaal zien hoe mooi je hebt getekend! #Kinderatelier De Kunststudio

17 maart 2020

Helaas hebben ook wij de Kunststudio moeten sluiten vanwege de richtlijnen rondom het Coronavirus. Dit betekent dat er tot 6 april geen Kinder Atelier is en geen workshops zijn.

We hopen dat jullie allemaal gezond blijven en dat jullie thuis lekker aan de slag gaan met verf en andere materialen.

Zodra het kan starten wij onze activiteiten weer op!

Woensdag 10 maart 2020

In het Kinder Atelier hebben we onszelf als boom geschilderd. Eerst hebben we ons ingeleefd en voorgesteld hoe we eruit zouden zien als boom. Daarna mochten we op lekker groot papier op de grond schilderen!

29 februari 2020

Een klein maar gezellig clubje vandaag bij de workshop alcohol inkt. Mooie werkjes hebben ze gemaakt!

28 februari 2020

Vandaag les gehad op de Gooise Academie. John Konijn is een geweldige docent! Hij stimuleert ons om vrij te werken, zonder kwasten vandaag. Met rollers, messen, vingers etc. Dat past helemaal bij mij en ik vond het heerlijk om te doen. Dan ophangen en kijken wat je wil houden en waar je je schilderij naar toe wil brengen. Wat heeft het nodig? Is er voldoende contrast? Ook op afstand? 

22 februari 2020

Schoonzussen zijn ze. Zo verschillend en zo verbonden. Mooi om te zien! Met alcohol inkt hebben we geblazen en mooie werken gemaakt. Die allemaal even verschillend en even mooi waren. Het was een gezellige middag in de Kunststudio!

16 februari 2020

Ze is geboren, Noa-Lynn! Ik ben vereerd dat ik voor haar geboortekaartje een schilderij mocht maken. Ik maakte een serie aan de hand van de tekst op het kaartje en haar ouders kozen deze. Gefeliciteerd ouders en Noa-Lynn, welkom in onze wereld!

15 februari 2020

Vandaag de workshop olieverf met coldwax gegeven. Heerlijke middag gehad en met drie technieken geëxperimenteerd.

11 februari 2020

De landelijke meetingdag voor schoolfotografen werd dit jaar gehouden in het atelier van de Kunststudio en de ruimtes van Sportief Hardlopen Huizen. Samen met Anita den Ouden mocht ik een creatief, actief en culinair programma verzorgen voor 30 fotografen. Het was een hele leuke ervaring en de deelnemers gaven ons terug met veel plezier terug te kijken op hun jaarlijks bedrijfsuitje. TROTS!

9 februari 2020

Vandaag was het familiedag in de Kunststudio!

Opa, oma, kinderen en kleinkinderen. Maar liefst 8 Hilgemannen hebben intuïtief geschilderd vandaag!

Verf, inkt, pasta en sjablonen en een toefje glitters!

 

2 februari 2020

Gisteren een hele geslaagde en gezellige workshop alcohol inkt painting gehad. Wat gaat de tijd snel als je dit doet! Deelnemers hebben geleerd hoe de inkt over het papier te bewegen, welke kleurencombinaties ze mooi vinden en hoe de compositie te beïnvloeden. Iedereen ging met een prachtig ingelijst (passe-partout) mee naar huis! 7 maart is de volgende workshop alcohol inkt painting. Kijk onder info workshops voor meer informatie!

29 januari 2020

Vandaag is er weer Kinder Atelier. We zullen na Mondriaan en van Gogh nu stil staan bij Karel Appel! We hebben het namelijk over kleur. Van zwart, wit en grijs zijn we nu naar de primaire kleuren gegaan. En we hebben geleerd om verschillende tinten te mengen!

28 januari 2020

Aanstaande zaterdag geef ik voor het eerst de workshop alcohol inkt painting. Ik heb er zin in! Heel verslavend om zo te spelen met kleur!. Ik ben heel benieuwd wat voor moois de deelnemers gaan maken.

21 januari 2020

Ik schilder over wat er in me leeft. Ik ben altijd blij als ik op het papier terug zie wat ik voel. Dan voel ik dat het klopt en dat geeft helderheid van binnen en van buiten.

1 januari 2020

Gelukkig nieuwjaar!!!
En hebben jullie nog goede voornemens gemaakt?

Mijn enige voornemen is meer tijd voor mezelf in mijn atelier. Hoe dit er concreet uit gaat zien.. dat is lastiger dan het lijkt. Op de video hiernaast kun je zien wat ik zo fijn vind in mijn atelier. Dan begrijp je het wel.

31 december 2019

De laatste dag van het jaar. De hele dag in het atelier geweest, samen met Paul. Wat een feest. Twee mooie schilderijen gemaakt, waar van hiernaast mijn favoriet. Ik vind cold wax geweldig. Het geeft me de mogelijkheid om olieverf transparanter te maken en meer in lagen te werken. Dat maakt het werk dieper en helderder.

27 december 2019

Vandaag kon ik al mijn nieuwe kennis uitproberen en heb ik heerlijk geëxperimenteerd in mijn atelier!

26 december 2019

Kerst is achter de rug. Het was gezellig. Ik kreeg een heel mooi Kerstcadeau: het boek over cold wax medium dat ik graag wilde. Ik heb het bestudeert en al veel geleerd!